Σεμινάριο εικαστικής θεραπείας. Η εικόνα ως καθρέφτης.

Ένα έργο τέχνης δεν είναι απλώς ένα μέσο απόλαυσης αλλά μπορεί να αποτελέσει πρωτότυπη πηγή αλήθειας, της δικής μας αλήθειας. Τι βλέπουμε άραγε αν κοιτάξουμε μέσα στο έργο μας; Ο Lacan μίλησε για τα στάδια της αναγνώρισης και της συνειδητοποίησης του εαυτού του παιδιού μέσα από τον καθρέφτη, πρώτα με την ταυτοποίηση του σώματός του με το είδωλό του και ύστερα ως μια ενιαία οντότητα (σώμα, ψυχή, νους). Η μητέρα (ή ο κηδεμόνας του παιδιού) συγκροτεί το παιδί της ως ενιαία οντότητα και δίνει νόημα στην εικόνα του για να δομηθεί το εγώ του.

Σε αυτή τη συνάντησή μας επιθυμώ να παρουσιάσω τη δύναμη της τριαδικής σχέσης δημιουργού-εικόνας-θεραπευτή κατ’ αναλογία με αυτή του παιδιού-καθρέφτη-μητέρας, όσον αφορά την έκφραση, την επικοινωνία και τη συνειδητοποίηση της ψυχικής πραγματικότητας του ατόμου. Ο Μερλώ-Ποντύ μέσα από το κείμενο «Η αμφιβολία του Σεζάν» εξετάζει την έννοια της δημιουργίας ως εγγενή διάσταση του Είναι. Μπορεί τελικά η εικόνα να αποτελέσει έναυσμα για την υπαρξιακή αναζήτηση του δημιουργού της; 

Η προσέγγιση της θεραπείας μέσω της τέχνης αποτελεί μια προβλητική τεχνική. Ο δημιουργός προβάλλει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται την εξωτερική πραγματικότητα, τις σχέσεις του με τους σημαντικούς άλλους και τις εσωτερικές του συγκρούσεις. Η πλαισίωση της εικόνας του μέσω της αφήγησής του και ο διάλογος με τον ψυχοθεραπευτή ίσως να οδηγήσει σε ένα νέο σχήμα κατανόησης του εαυτού. Μέσα σε ένα θεραπευτικό πλαίσιο εμπιστοσύνης και αποδοχής ο δημιουργός του εικαστικού έργου μπορεί να προβάλει και να κατεργαστεί φοβίες, ανησυχίες, σκέψεις και συναισθήματα χωρίς να περιορίζεται μόνο στη λεκτική επικοινωνία.

Τη συνάντηση θα συντονίσει η εικαστική ψυχοθεραπεύτρια Εύα Γρηγοριάδου.

Ημερομηνία: Σάββατο 19/01/2019

Ώρα: 17.00-21.00

Κόστος συμμετοχής: 30€, 20€ για ανέργους/φοιτητές. 

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο info@kinosfera.gr έως και την Τρίτη 15/1/19.

Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 6948272658 και 6977976645.