Δημιουργικότητα και Συναισθηματική Ευεξία

Δημιουργικότητα και συναισθηματική ευεξία
Εισαγωγή στη Δημιουργική Κίνηση και την Ενσυνειδητότητα
Βιωματικό εργαστήριο με τη Maria Elena Garcia

Η kinósfera έχει τη χαρά να φιλοξενήσει τη Maria Elena Garcia, καθηγήτρια Πανεπιστημίου, συγγραφέα, χοροθεραπεύτρια και δημιουργό της μεθόδου δημιουργικής κίνησης Creative Movement – Garcia-Plevin®. H Maria Elena έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα για να μας εισάγει στη μέθοδό της, που συνδυάζει τεχνικές της δημιουργικής κίνησης και της πρακτικής του mindfulness (Ενσυνειδητότητα). Θα μας οδηγήσει σε ένα βιωματικό εργαστήριο διάρκειας δεκατεσσάρων ωρών. 

Η περιγραφή του σεμιναρίου από την εισηγήτρια:

Ένα Σαββατοκύριακο εξερεύνησης της σύνδεσης μεταξύ των δύο προσεγγίσεων, της Δημιουργικής Κίνησης (Creative Movement – Garcia-Plevin® method) και του Mindfulness. Και οι δύο πρακτικές  έχουν ως σημείο συνάντησης την απαραίτητη δεκτικότητα προς τον εαυτό μας. Δηλαδή, το να παραμένουμε ανοιχτοί στο παρόν και απαλλαγμένοι από την κριτική

Μέσα από τη συνειδητή παρουσία, την προσοχή σε αυτό που νιώθουμε και σκεφτόμαστε, την αντίληψη της εσωτερικής μας ενέργειας, μπορεί να αναδυθούν η αυθεντική χειρονομία και η δημιουργική κίνηση. Με τη σειρά της η δημιουργική διαδικασία, διεγείρει την παρουσία στον εαυτό  και διευκολύνει την επίτευξη μιας ενσυνείδητης στάσης. Η κυκλικότητα μεταξύ αυτών των δύο προσεγγίσεων, προωθεί τη δημιουργικότητα και βελτιώνει την ποιότητας ζωής. 

Ζούμε εξόριστοι από το σώμα μας. Ως συνέπεια, βιώνουμε συναισθηματική δυσφορία και άγχος, παράγοντες που είναι πιθανό να επηρεάσουν την ψυχική μας υγεία. Χρειάζεται να ανακαλύψουμε εκ νέου το σώμα μας. Αυτό σημαίνει να ανοιχτούμε στις διαφορετικές διαστάσεις της εμπειρίας: αισθήσεις, συναισθήματα, σκέψεις, εικόνες, που συνοδεύουν τη συνεχή ροή των ζωτικών ενεργειών μας. Η δημιουργικότητα, που ενυπάρχει στο δυναμικό κάθε ανθρώπινου όντος, πραγματώνεται όταν βρούμε έναν τρόπο να εξωτερικεύσουμε αυτό που βιώνουμε, αυτό που είμαστε. Κι αυτό, όπως λέει ο Winnicott, “κάνει τη ζωή να αξίζει να τη ζεις”.

Η διαδικασία της δημιουργίας που ξεκινά από βαθιές παρορμήσεις, μας οδηγεί συχνά στο να βιώνουμε καταστάσεις ενσώματης συνειδητότητας, κατά την οποία το πράττω δεν διαφέρει από το είμαι. Ταυτόχρονα, ανοίγει το δρόμο της ενσυνείδητης προσοχής. Τρέχουσες έρευνες δείχνουν ότι η εστίαση στο παρόν είναι ένας τρόπος να βελτιωθεί η συναισθηματική ρύθμιση, να μειωθεί το άγχος και να διευκολυνθούν οι σχέσεις.

Το εργαστήριο απευθύνεται:

  • Σε εκείνους που θέλουν να ανακτήσουν μια αρμονική σχέση με το σώμα τους και μεγαλύτερη ελευθερία στην εκφραστικότητα του. Σε όσους θέλουν να βιώσουν την ολότητα που προσφέρει η ψυχο-σωματική ενότητα
  • Σε όσους εργάζονται σε υποστηρικτικά επαγγέλματα όπως δάσκαλοι, θεραπευτές μέσω τέχνης, χοροθεραπευτές, ψυχολόγοι, ψυχοθεραπευτές κλπ. Βοηθά στην ανακάλυψη δημιουργικών πόρων που μπορούν να εφαρμοστούν στο εργασιακό περιβάλλον. Βελτιώνει την “παρουσία” που απαιτείται στις υποστηρικτικές σχέσεις. Αυξάνει την επίγνωση των σωματικών συντονισμών μεταξύ των ανθρώπων. Ευνοεί συνολικά τη “θεραπευτική παρουσία”. 
  • Σε καλλιτέχνες. Μπορεί να απελευθερώσει μια πιο αυθεντική δημιουργική διαδικασία, που εμπλουτίζει τον προσωπικό τρόπο έκφρασης και οξύνει τη διαίσθηση.

Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης από την Association of Creative Movement, Garcia-Plevin® method που αντιστοιχεί σε 4 μονάδες για όσους ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν το πρώτο επίπεδο της εκπαίδευσης στη συγκεκριμένη μέθοδο. 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μέθοδο:  www.movimentocreativo.it

Λίγα λόγια για την Maria Elena Garcia:

Η Maria Elena Garcia είναι μια από τις δύο δημιουργούς της μεθόδου δημιουργικής κίνησης Creative Movement – Garcia-Plevin®. Η ίδια ενσωματώνει στη μέθοδο την εμπειρία της ως χορεύτρια και χορογράφος. Είναι ψυχοθεραπεύτρια, χοροθεραπεύτρια και εικαστική ψυχοθεραπεύτρια (Goldsmith College, University of London). Από το 2005 διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Χοροκινητικής Θεραπείας του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης (Master en Danza Movimiento Therapia, Universidad Autonoma de Barcelona), όπου χρησιμοποιεί στοιχεία της μεθόδου Creative Movement – Garcia-Plevin® για να προωθήσει τη δημιουργικότητα των μαθητών της. Είναι επόπτρια στην ένωση χοροθεραπευτών της Ιταλίας (Association of Italian Professionals in Dance Therapy – APID), της οποίας διετέλεσε αντιπρόεδρος κατά τα έτη 2004-2009 και στην Ισπανική ένωση χοροθεραπείας (Asociación Española de Danza Movimento Terapia). 

Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την σχέση μεταξύ μουσικής και κίνησης, καθώς έχει διδάξει επί σειρά ετών στα προγράμματα Μουσικοθεραπείας του Pro Civitate Christiana  και Conservatory of L’Aquila στην Ιταλία. Διδάσκει επίσης σε αντίστοιχα προγράμματα στην Κίνα, στην Κύπρο και στην Αργεντινή. Είναι μία από τις συγγραφείς του βιβλίου «Movimento Creativo e Danza» (Gremese Editori, 2006) και επιμελήτρια  του βιβλίου «Danza Movimento Terapia. Modelli e practiche nell’esperienza italiana» (Edizioni Magi, 2004). Σειρά άρθρων της έχουν συμπεριληφθεί και σε άλλες εκδόσεις.

Σήμερα, ζει και εργάζεται ιδιωτικά στη Ρώμη, όπου για πολλά χρόνια συντόνιζε ομάδες για ψυχικά ασθενείς στο Reverié Community. Έχει εκπαιδευτεί στην Αυθεντική Κίνηση με την Janet Adler και οδηγεί ομάδες της συγκεκριμένης πρακτικής. Γεννήθηκε στο Μπουένος Αίρες της Αργεντινής, ωστόσο η Ιταλία έγινε η δεύτερη πατρίδα της. Αγαπάει ιδιαίτερα τη δουλειά με παιδιά, καθώς ο αυθορμητισμός τους μπορεί να διευρύνει τους ορίζοντες των ενηλίκων. 

Ημερομηνίες και ωράριο:

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 11.00-14.00 και 15.00-19.00
Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 10.00-13.00 και 14.00-18.00

* Η εισήγηση θα γίνει στα Ισπανικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα Ελληνικά. 

Δεν χρειάζεται προηγούμενη εμπειρία στην κίνηση.
Περιορισμένος αριθμός θέσεων.

Κόστος συμμετοχής:

150 € για δηλώσεις συμμετοχής έως και τις 15 Ιανουαρίου 2020.
190 € για δηλώσεις συμμετοχής από τις 16 Ιανουαρίου έως τις και 15 Φεβρουαρίου 2020.

Δηλώστε συμμετοχή

Οι δηλώσεις συμμετοχής θα ολοκληρώνονται με την αποστολή του αποδεικτικού κατάθεσης στο info@kinosfera.gr με την ένδειξη “Δήλωση συμμετοχής Εργαστήριο”.

Πολιτική ακυρώσεων:

Για ακυρώσεις μέχρι τις 15/1 το ποσό επιστρέφεται, εκτός από 50€ για έξοδα διαχείρισης.
Για ακυρώσεις από τις 16/1 και μετά, το ποσό δεν επιστρέφεται.