Σεμινάριο μουσικοθεραπείας: Η ενοχή ως εμπόδιο στην επιθυμία.

Με ποιό τρόπο άραγε αντιμετωπίζει κανείς τις ενοχές; Τι ρόλο παίζει το συναίσθημα αυτομομφής και ανάγκης για τιμωρία στην εσωτερίκευση της ντροπής και στο σχηματισμό μιας ενοχικής συνείδησης; Πώς αισθάνεται κάποιος όταν θεωρεί τον εαυτό του υπεύθυνο για μια άδικη πράξη ή για κάποια απαγορευμένη επιθυμία, είτε πρόκειται για την αλήθεια είτε για κάποια φαντασίωση;
Με τη μουσική ως εργαλείο θα δοθεί μια ηχητική και εκφραστική διάσταση στα παραπάνω και θα δημιουργηθεί ένα ασφαλές θεραπευτικό πλαίσιο όπου θα χωράει κάθε είδους ενοχή, με σκοπό να αναγνωριστούν τα συναισθήματα που τις συνοδεύουν καθώς και η ειδική έντασή τους, έτσι ώστε να αξιολογήσει ο καθένας ξεχωριστά αν τα συναισθήματα αυτά παρεμποδίζουν τη φυσιολογική, ψυχολογική και κοινωνική του λειτουργικότητα.

Η μουσικοθεραπεία αποτελεί μια συστηματική διαδικασία στην οποία ο θεραπευτής προσπαθεί να αναβαθμίσει τα επίπεδα υγείας του ωφελούμενου χρησιμοποιώντας τη μουσική εμπειρία και τη θεραπευτική σχέση μεταξύ των δύο με στόχο την αλλαγή. Η μουσικοθεραπεία αποτελεί μια πολυδιάστατη εμπειρία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπευτικό εργαλείο προκειμένου να αγκαλιάσει τις ψυχοσυναισθηματικές διακυμάνσεις της ανθρώπινης ιδιοσυγκρασίας και να εμβαθύνει στο αισθητηριακό και αισθησιοκινητικό κομμάτι του ανθρώπου προσφέροντας αυξημένη επίγνωση. Οι ομαδικές συνεδρίες δίνουν την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να δουλέψουν ατομικά, σε ζευγάρια αλλά και σε ομαδικό πλαίσιο και να ανακαλύψουν νέους τρόπους σύνδεσης και έκφρασης του εαυτού μέσα από ένα δημιουργικό πλαίσιο με στόχο την επίγνωση των προσωπικών θεμάτων, σκέψεων, συναισθημάτων, συμπεριφορών και συγκρουσιακών διλλημάτων του καθενός. Η χρήση της μουσικής μπορεί να βοηθήσει ενεργά προς την παραπάνω κατεύθυνση κινητοποιώντας την διορατικότητα έτσι ώστε οι ωφελούμενοι να αντιλαμβάνονται τις ανάγκες τους και να προωθούν την προσωπική του υγεία και ευημερία, σε συναισθηματικό, πνευματικό, ψυχικό και νοητικό επίπεδο. Βασική τεχνική μουσικοθεραπείας που χρησιμοποιείται είναι ο κλινικός αυτοσχεδιασμός, καθώς επίσης και τεχνικές θεραπευτικής ακρόασης, σύνθεσης, ηχογράφησης και τραγουδιού. Δεν χρειάζεται καμία προηγούμενη μουσική εμπειρία ή μουσική γνώση για την εφαρμογή των θεραπευτικών προγραμμάτων. 

Η Γιώτα Ανδρεοπούλου είναι μουσικοθεραπεύτρια και μουσικοπαιδαγωγός. Αποφοίτησε από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου (2004) και από το Πανεπιστήμιο Βαρκελώνης (Les Heures, Master στη Μουσικοθεραπεία, 2006). Από το 2007 εργάζεται ως μουσικοθεραπεύτρια ιδιωτικά αλλά και σε συνεργασία με διάφορες δομές και φορείς δουλεύοντας με διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες σε ποικίλα θεραπευτικά και εκπαιδευτικά πλαίσια. Συμμετείχε στο ερευνητικό πρόγραμμα του Πανεπιστήμιου Πατρών «ΠΑΥΕΥΣ» (2014 – 2015), εργάστηκε ως μουσικοθεραπεύτρια στο θεραπευτικό παιδαγωγικό κέντρο «Μέριμνα» (2011 – 2014), και ως Εργαστηριακή συνεργάτης στο ΤΕΙ Πάτρας, τμήμα Κοινωνικής Εργασίας (2010 – 2011).
Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια, σεμινάρια και εργαστήρια στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Παράλληλα λειτουργεί διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα μουσικής έκφρασης και αυτοσχεδιασμού σε βρέφη, παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Από το Σεπτέμβρη του 2015 διατηρεί τον διευρυμένο χώρο θεραπείας και εκπαίδευσης «murmur» Εργαστήρι Μουσικής Εμπειρίας και Αυτοσχεδιασμού.

Ημέρα διεξαγωγής: Σάββατο 18 Μαίου 2019.

Ώρα διεξαγωγής: 17.00 έως 20.00
.
Κόστος συμμετοχής: 30€, 20€ για ανέργους/φοιτητές.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο info@kinosfera.gr έως και την Πέμπτη 16/5/19.
Πληροφορίες:στα τηλέφωνα 6948272658 και 6977976645.